You are currently viewing Isposnica Svetog Save na planini Čemerno

Isposnica Svetog Save na planini Čemerno

Planina sa leve strane reke Studenice krije dragulj graditeljstva srednjeg veka u duhu hrišćanstva koji je sazidao Sveti Sava po uzoru na skitove i isposnice na Svetoj gori. I baš na ovoj lokaciji, u neposrednoj blizini našeg hotela on je pronašao svoj mir u kojem po predanju napisao čuveni Studenički tipik. To je period kada Sveti Sava nastavlja radove na izgradnji manastira Studenice te prenosi svaki uzor sa Svete Gore ovde u dolinu reke Studenice.

Na osmom kilometru od manastira Studenice i na samo 2 kilometra od hotela Radočelo nalazi se početak pešačke staze do isposnica. Oko sat vremena laganim hodom bez pauza potrebno je da se stigne do ,,kuće tišine” – Gornje Savine isposnice. Uzana staza vodi nas strmom južnom padinom planine Čemerno, kroz pretežno hrastovu šumu, pa je prijatno pešačiti čak i u toplim letnjim mesecima. Prva pauza obično se pravi kod Donje isposnice gde se nalazi Savin izvor hladne planinske vode sa Čemerna.

Staza dalje nastavlja iznad Donje isposnice oko 200 m ravno pa nastavlja da se penje cik cak uz brdo. Nanekoliko mesta se nalaze putokazi i mala odmorišta sa klupama. Gornja isposnica se nalazi oko 400 m iznad reke Studenice a staza od asfaltnog puta je duga oko 3 km u jednom pravcu. Isposnica je otvorena i aktivna. O njoj brinu studenički monasi. Obiđite je u miru i tišini. Istim putem se možete vratiti do polazne tačke pešačenja.


Doživeli ovo pešačenje kao hodočašće ili kao planinarenje, jedno je sigurno – bićete puni utisaka!

Tekst napisao: Pavle Pavlović, turistički vodič

Fotografije: Pavle Pavlović

Оставите одговор