You are currently viewing Rafting Ibrom – najlepše rafting iskustvo u Srbiji

Rafting Ibrom – najlepše rafting iskustvo u Srbiji

Ukoliko želite da doživite prirodu Ibarske klisure i Doline jorgovana uz dozu adrenalina, rafting je prava aktivnosti za vas! Deonica obuhvaćena ovim izletom pripada uskoj i živopisnoj klisuri reke i uključuje dva najuzbudljivija brzaka na celom toku reke Ibar: Grmčić i Jagnjilo. Jovan Memedović je u serijalu posvećenom Dolini jorgovana opisao reku Ibar kao „divlju, pitomu, opasnu ali i veselu reku, idealnu za početnike u raftingu“. Prolazi se ispod nekoliko mostova kao i pored čuvenog „vojnika“, spomenika borcima poginulim u Prvom svetskom ratu. Na ovoj deonici se održavaju državna i evropska prvenstva u kajaku na divljim vodama.

Rafting počinje u Ušću, mestu gde se reka Studenica uliva u reku Ibar. Tu je upoznavanje sa
iskusnim rafting vodičima (skiperima) od kojih se dobija neophodna oprema za rafting (prsluk za spašavanje, kaciga i veslo). Bezbednost učesnika raftinga je na prvom mestu. Zato će skiperi pre ulaska u vodu dati instrukcije i savete za bezbedan i zabavan spust niz ibarske brzake. Svaki čamac ima svog skipera. U čamcu ima najmanje 5 a najviše 10 učesnika raftinga, koji timskim radom uz savete skipera izbegavaju sve prepreke na reci (podvodne stene, poleglo drveće i slično).

Obezbeđeni čamci su konstruisani za rafting na divljim vodama, imaju neophodne rukohvate i vodonepropusnu torbu. Svi skiperi odlično poznaju reku Ibar u duž celog njenog toka kroz klisuru i daće sve od sebe da naprave dobru atmosferu tokom spusta. Za pauzu će biti odabrana šljunkovita plaža radi odmora, fotografisanja i
osveženja.


Pozivamo vas da uživate na talasima ibarskih brzaka!

Tekst napisao: Pavle Pavlović, turistički vodič

Fotografije: Pavle Pavlović